Start » Sałatki warzywne

Sałatka z quinoa i kapusty czerwonej

8 grudnia 2014 0 Komentarzy

Sałatka z moim ulubionym serem halloumi i wysokobiałową komosą ryżową (quinoa).
Źródło inspiracji – ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes, z moimi zmianami.

salatka z quinoa i kapustą czerwoną

salatka z quinoa i kapustą czerwoną

  • 3/4 szklanki quinoa
  • 250 g serka halloumi
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 300 g czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 6 suszonych moreli, pokrojonych na paseczki
  • mała cebula czerwona, drobno posiekana
  • zielona pietruszka, pokrojona

SOS:

  • 3 łyżeczki melasy z granatów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • szczypta kuminu
  • sól
  • pieprz

 

SOS:
Wszystkie składniki wymieszać.

Komosę ugotować (około 12-15 minut), odcedzić.
Ser halloumi pokroić na kawałki, podsmażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć z tłuszczu.
Wymieszać z pozostałymi składnikami oraz sosem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: