Start » Sałatki warzywne

Sałatka z ryżem i bakłażanami

7 grudnia 2017 0 Komentarzy

Wyśmienita sałatka, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ryż czarny można zastąpić czerwonym, ewentualnie brązowym, ale czarny jest najbardziej bogaty w składniki odżywcze, a według mnie i najsmaczniejszy.

sałatka z bakłażana i czarnego ryżu

sałatka z bakłażana i czarnego ryżu

  • 150 g czarnego ryżu
  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g suszonych pomidorów
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanych migdałów

 

Ryż ugotować, odcedzić.
Bakłażany pokroić wzdłuż na około 1/2 cm plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Piec około 20 minut, aż zmiękną. Pokroić na kawałki.
Pomidory pokroić na kawałki. Z jarmużu usunąć łodygi, liście porwać na mniejsze kawałki.
Tahinę wymieszać z sokiem z cytryny i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami i ryżem. Posypać migdałami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: