Start » Pierogi, kluski

Sambousek – pierożki arabskie

14 stycznia 2014 0 Komentarzy

Krucho-drożdżowe pierożki z serowo-czosnkowym nadzieniem.
Przepis na ciasto ze strony arabskie.pl

Sambousek

Sambousek

CIASTO:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5-6 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 125 g  szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Rozkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Masło posiekać z mąką, dodać jajka, żółtka, sól i rozczyn. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, cienko rozwałkować. Pokroić na prostokąty, które nadziewać masą serową. Złożyć na pół, zlepić, następnie na szczycie łącząc wszystkie 4 końce, tak by utworzyć kopertę.
Wyłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Przed pieczeniem można posmarować pierożki żółtkiem i posypać np. sezamem / czarnuszką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut, na złoty kolor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: