Start » Pasty, pasztety

Ser wegański

22 kwietnia 2016 0 Komentarzy

„Ser” z orzechów nerkowca. Swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi agaru.
W smaku wydawał mi się zbyt niewyrazisty, więc dodałam do niego sos sojowy i sól wędzoną.
Przepis z książki: „Kuchnia wegańska, przewodnik po produktach zastępczych” Celine Steen i Joni Marie Newman,  z moimi zmianami.

 

ser wegański z nerkowców

ser wegański z nerkowców

  • 30 g agaru
  • 700 ml wody
  • 275 g nerkowców
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka  granulowanego czosnku
  •  50 g drobno pokrojonej papryki

 

Agar wymieszać z wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, ciągle mieszając.
Nerkowce zmielić. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do formy silikonowej i wstawić do lodówki do stężenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: