Start » Zapiekanki

Ser zapiekany z macą

22 września 2011 0 Komentarzy

W tym roku dane mi było znaleźć się w Izraelu.

Zakazy wynikające z  przepisów religijnych eliminują część składników, których wegetarianie i tak nie jedzą.  Zakazują także łączenia w

posiłku mięsa z nabiałem oraz mięsa z rybami.

Do tej pory w kuchni żydowskiej nic mnie pociągało.  Gęsi  lub kurzy tłuszcz  w przepisie powodował, że nawet nie miałam ochoty

modyfikować danego przepisu.  Jednak po spróbowaniu kilku całkiem smacznych dań, sięgnęłam po powrocie do książek z kuchnią

żydowską.

Wspomnieć muszę w tym miejscu o niesamowicie irytującym systemie kontroli. Wiadomo, jaka  jest sytuacja polityczna w tym

rejonie. Jednak zachowania straży granicznej posunięte są do wręcz absurdalnych zachowań.

Więc turystom zamierzającym przekroczyć granicę tego państwa zdecydowanie polecam uzbroić się w cierpliwość i wyrozumiałość

dla  wyjątkowo nadgorliwych pracowników straży granicznej. Kontrolę bagaży poprzedza bardzo długi, irytujący wywiad, z czasem

niewiarygodnie  osobistymi pytaniami.

Mój bagaż naturalnie zawierał kilka słoików, puszek i pojemników zakupionych w jordańskim sklepie. Te artykuły zostały zapakowane,

naturalnie po wnikliwej kontroli wzrokowej i rentgenowskiej, do osobnego kartonu. W związku z miejscem jakie się pojawiło w bagażu

ogólnym, chciałam skontrolowany już bagaż podręczny przełożyć do ogólnego, ale surowy pan celnik surowo mi tego zabronił…

Tego typu akcent  zniechęcił  -z tego co się zorientowałam – do  powrotu  do tego kraju naprawdę wielu ludzi, którzy z nami

przekraczali granicę.

Poniżej zapiekanka, sycąca, smaczna, przygotowana podobnie jak lazania. Jednak płatki lazanii zastąpione są tu macą. Nie ma

potrzeby zalewać całości sosem.

Dodałam do serów suszone zioła prowansalskie. Użyłam zamiast sera solan – fety.

Przepis z książki ” Święta żydowskie, obyczaje i potrawy” Alena Krekulova, Jana Dolezalova

ser zapiekany z maca

ser zapiekany z maca

  • 4 szklanki startego sera np cheddar
  • 4 szklanki słonego białego sera np. solan
  • 6 płatków masy
  • 2 łyżki oliwy

Wymieszać sery. Macę zalać gorącą wodą, zostawić na minutę, wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik.  Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, układać warstwami macę i ser, każdą warstwę skropić oliwą. Ostatnią warstwę powinna stanowić maca.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Zapiekać około 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: