Start » Serniki

Sernik cappuccino

12 grudnia 2010 0 Komentarzy

Stosując zmielony twaróg, bardzo szybko można przygotować ten smaczny  sernik.

Użyłam czekolady gorzkiej , dodatkowo górę sernika polałam polewą czekoladową.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”

sernik cappuccino

10 pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (np. Digestive)

5 łyżek stopionego masła

1,5 szklanki cukru

1/2 szklanki kremówki

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

kilka kropli olejku waniliowego

1 kg zmielonego twarogu

4 duże jajka

2 łyżki mąki

20 dag czekolady deserowej ( w kawałeczkach)

Herbatniki zagnieść z ciastem i 1/4 cukru. Równomiernie pokryć spód tortownicy o średnicy 20 cm. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni C.

Kremówkę wymieszać z kawą i olejkiem.

Osobno zmiksować twaróg z pozostałym cukrem i wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę, wlać kremówkę z kawą, na koniec dodać czekoladę.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: