Sernik jaglany na zimno
Wegański sernik na bazie kaszy jaglanej, jak to zwykle bywa w roślinnej wersji. Pyszny, bezglutenowy i prosty w wykonaniu.
Użyłam daktyli suszonych. Nie posypywałam wierzchu orzechami arachidowymi.
Dobre masło orzechowe jeśli chodzi o skład ma np. BASIA BASIA (dostępne np. na allegro) -bez dodatku wszechobecnego tłuszczu palmowego. 99% składników to orzechy!
Przepis pochodzi z książki „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej.
SPÓD:
- 50 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich / laskowych /makadamia
- 60 g masła orzechowego
- 15 g karobu w proszku *
MASA:
- 100 g orzechów włoskich
- 180 g kaszy jaglanej
- 600 ml wody
- szczypta soli
- 60 ml syropu klonowego / daktylowego
WIERZCH:
- 150 g daktyli
- 60 g masła orzechowego
- ew. 1 łyżka syropu klonowego
DODATKOWO:
- 50 g orzechów ziemnych
- szczypta soli
SPÓD:
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Ja je chwilę podgotowałam, wówczas łatwiej się rozpadają.
Orzechy zmielić. Daktyle zmiksować na gładko. Wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć je na spód tortownicy o średnicy 18-20 cm. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.
MASA:
Orzechy zalać wrzątkiem i namaczać 30 minut.
Kaszę zalać zimną wodą, gotować do miękkości około 15 minut.
Zblendować orzechy na gładką masę, stopniowo dodając kaszę, syrop klonowy.
Wyłożyć na spód.
WIERZCH:
Daktyle zalać wrzątkiem. Namaczać 15 minut. Zblendować z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch sernika. Równomiernie rozsmarować.
Posypać orzechami i solą.
Przechowywać w lodówce.
* Karob można zastąpić kakao.

Dodaj komentarz!