Start » Serniki

Sernik jagodowy

10 stycznia 2015 0 Komentarzy

Sernik z warstwą owoców oraz pokrytych masą jagodową.
W sezonie na jagody oczywiście użyłabym świeżych owoców, teraz wykorzystałam zapasy ze spiżarni, wykonane wg tego przepisu.

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

sernik jagodowy

sernik jagodowy

 

SPÓD:

  •  130 g ciastek typu digestive
  • 30 g stopionego masła

MASA JAGODOWA:

  • 150 g jagód ze słoika/mrożonych *
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki agaru

MASA SEROWA:

  • 200 g zmielonego twarogu
  • 250 ml   kremówki
  • 3  jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3  łyżki mąki

 

SPÓD:
Masło roztopić, ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z masłem.
Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić  lodówce około 1/2 h.
MASA SEROWA:

Zmiksować wszystkie składniki. Przelać na spód z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 50 minut.

 

MASA JAGODOWA:

Jagody ze słoika odsączyć, zachowując 4 łyżki soku.
W przypadku jagód mrożonych owoce odmrozić, a zamiast soku użyć  4 łyżek użyć wody.
Sok z jagód /wodę wymieszać z agarem, odstawić na 10 minut.
Kremówkę wymieszać z cukrem pudrem. Zagotować, dodać agar wymieszany z sokiem jagodowym/wodą.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

 

Na upieczony, przestudzony  sernik wyłożyć jagody, zalać masą jagodową.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: