Sernik jagodowy
Sernik z warstwą owoców oraz pokrytych masą jagodową.
W sezonie na jagody oczywiście użyłabym świeżych owoców, teraz wykorzystałam zapasy ze spiżarni, wykonane wg tego przepisu.
Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.
SPÓD:
- 130 g ciastek typu digestive
- 30 g stopionego masła
MASA JAGODOWA:
- 150 g jagód ze słoika/mrożonych *
- 200 g kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki agaru
MASA SEROWA:
- 200 g zmielonego twarogu
- 250 ml kremówki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić lodówce około 1/2 h.
Zmiksować wszystkie składniki. Przelać na spód z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 50 minut.
MASA JAGODOWA:
Jagody ze słoika odsączyć, zachowując 4 łyżki soku.
W przypadku jagód mrożonych owoce odmrozić, a zamiast soku użyć 4 łyżek użyć wody.
Sok z jagód /wodę wymieszać z agarem, odstawić na 10 minut.
Kremówkę wymieszać z cukrem pudrem. Zagotować, dodać agar wymieszany z sokiem jagodowym/wodą.
Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Na upieczony, przestudzony sernik wyłożyć jagody, zalać masą jagodową.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Dodaj komentarz!