Start » Serniki

Sernik pistacjowy z białą polewą czekoladową

16 marca 2014 0 Komentarzy

Bardzo nietypowy sernik do którego długo się przymierzałam. Zwarty, ciężki, dość sycący. Warto upiec go z wodą różaną, nie wanilią, bo dodaje ona ciastu dodatkowego orientalnego smaku.
Wiadomo, że u nas w kraju ciężko z niesolonymi i wyłuskanymi pistacjami. Pozostają chyba tylko zakupy w sklepach internetowych.
Mi się jednak udało załatwić je przez znajomego z włoskiej restauracji.
Dodatkowo dostałam jeszcze pistacje irańskie- intestywnie zielone, pięknie się prezentujące, ale już nie takie smaczne.

Przepis Dorotus

 

sernik pistacjowy

sernik pistacjowy

SPÓD:

  • 150 g ciastek -użyłam czekoladowych herbatników
  • 30 g masła, w temperaturze pokojowej

MASA SEROWA:

  • 300 g niesolonych orzeszków pistacjowych bez łupinek
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 2 łyżeczki wody różanej / ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g zmielonego tłustego twarogu

POLEWA:

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej

 

sernik pistacjowy przekrój

sernik pistacjowy przekrój

SPÓD:

Ciastka  i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę.
Dno tortownicy o średnicy 20- 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę ciasteczkową.  Wyrównać,schłodzić przez 1/2h w lodówce.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować,  aż mąka pistacje zaczną się zbijać w lekko wilgotne grudki. Ddodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować. Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, wodę różaną/ekstrakt z wanilii i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej.
Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni C przez około 60 minut, bez termoobiegu.  Schłodzić przez noc w lodówce.

POLEWA:

Kremówkę podgrzać do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do zgęstnienia sosu.

Schłodzony sernik posmarować polewą. Wierzch /boki oprószyć dodatkowymi posiekanymi pistacjami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: