Start » Serniki

Sernik z daktylami, migdałami i czekoladą

27 kwietnia 2015 0 Komentarzy

Sernik z arabskim akcentem w postaci daktyli nadziewanych migdałami, oblanych czekoladą.

sernik z daktylami i czekoladą

sernik z daktylami i czekoladą

 

SPÓD:

  • 125 g macy
  • 50 g stopionego masła

 

MASA SEROWA:

  • 600 g tłustego zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

WIERZCH:

  • 200 g tacka daktyli
  • około 25 g migdałów
  • 150 g czekolady gorzkiej

 

 

SPÓD:

Macę drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem.
Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

 

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Przelać masę na schłodzony spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do ostudzenia.

WIERZCH:

Daktyle przekroić na pół, do każdego włożyć migdała.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Daktyle wyłożyć na wierzch sernika. Polać stopioną czekoladą.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: