Sernik z daktylami, migdałami i czekoladą
Sernik z arabskim akcentem w postaci daktyli nadziewanych migdałami, oblanych czekoladą.
SPÓD:
- 125 g macy
- 50 g stopionego masła
MASA SEROWA:
- 600 g tłustego zmielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
WIERZCH:
- 200 g tacka daktyli
- około 25 g migdałów
- 150 g czekolady gorzkiej
SPÓD:
Macę drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem.
Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki krótko zmiksować, do połączenia się składników.
Przelać masę na schłodzony spód.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Odstawić do ostudzenia.
WIERZCH:
Daktyle przekroić na pół, do każdego włożyć migdała.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Daktyle wyłożyć na wierzch sernika. Polać stopioną czekoladą.

Dodaj komentarz!