Start » Serniki

Sernik z liczi

27 grudnia 2014 0 Komentarzy

Egzotyczny sernik z warstwą musu z owoców liczi.
Z podanej porcji wychodzi mały sernik -pieczony w formie o średnicy 15 cm.

sernik liczi

sernik liczi

SPÓD:

  • 80 g herbatników pełnoziarnistych
  • 25 g masła

MASA SEROWA:

  • 250 g zmielonego twarogu
  • 125 ml   kremówki
  • 2 małe jajka
  • 80 g cukru
  • 1,5  łyżki skrobi ziemniaczanej

MUS LICZI:

  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżeczki agaru
  • puszka liczi (567g )

DODATKOWO:

  • kilka świeżych owoców liczi

SPÓD:

Masło roztopić, ciastka bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z masłem.
Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić  lodówce około 1h.

 

MASA SEROWA:
Zmiksować wszystkie składniki. Przelać na spód z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut.

 

MUS LICZI:

Agar zalać wodą, wymieszać, odstawić na około 10minut.
Kremówkę podgrzać.
Liczi wraz z zalewą z puszki zmiksować, wymieszać z agarem.
Do podgrzanej kremówki dodać masę liczi i ciągle mieszając zagotować.
Zdjąć z ognia, zostawić do ostudzenia. Gdy masa zacznie tężeć przełożyć ją na schłodzony sernik.
Zostawić na noc w lodówce.

Owoce liczi obrać ze skórki, wyjąć pestki.
Ułożyć na wierzchu sernika.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: