Start » Serniki

Sernik z truflą i likierem Baileys

15 grudnia 2013 0 Komentarzy

Właściwie powinien się nazywać: Trufla z serem, gdyż warstwy twarogowej jest mniej niż pralinowej.
* Proponuję zredukować o połowę ilość składników na truflę.

Przepis z miesięcznika ” Kuchnia”.

sernik z trufla

sernik z trufla

zdjęcia- Krzysztof Ziółkowski

MASA SEROWA:

  • 1/2 kg twarogu (minimum 2- krotnie zmielonego)
  • 3 jajka
  • 200 ml kremówki
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

TRUFLA *:

  • 500 ml kremówki
  • 400 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Baileys
  • kakao do oprószenia

 

sernik z trufla baileys

sernik z trufla baileys

MASA SEROWA:
Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową
Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki, aż znikną wszystkie grudki.
Spód formy o średnicy 20 cm (piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową.
Piec 45 minut w temperaturze 160 stopni C.

TRUFLA:
Zagotować kremówkę, zdjać z ognia, dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia.  Po ostudzeniu wstawić na 1h do lodówki (masa ma być gęsta, ale nie może całkowicie stężeć).
Dodać cukier puder i ilikier, ubijać, aż do uzyskania kremu o większej objętości i jaśniejszym kolorze.
Wyłożyć na wystudzony sernik.
Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce, oprószyć kakao.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: