Start » Halloween

Sernik ze szczurem

8 listopada 2015 0 Komentarzy

Poszukując natchnienia do wykonania słodkiego wypieku na halloween znalazłam zdjęcie ciasta rannego szczura.  Swojego wykonałam z gruszek, które idealnie pasują do wykonania takiego gryzonia.
Na moim serniku obok szczura zasiadł także pająk z winogron.
Mogę napisać, że szczur na serniku był wisienką na torcie halloweenowych potraw w tym roku:)

 

szczurzy sernik

szczurzy sernik

SPÓD:

  • 70 g masła
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g herbatników

MASA SEROWA:

  • 180 g białej czekolady
  • 20 g cukru
  • 100 g kremówki
  • 600 g mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WIERZCH ZE  SZCZUREM:

  • 2 gruszki, 1 o wydłużonym kształcie na korpus szczura, 2-ga na pyszczek
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 50 g ciastek oreo
  • makaron ryżowy nitki – na wąsy
  • 3 drażetki na oczy i nos
  • czerwony barwnik
  • zęby – cukrowa posypka kości  (około 5 sztuk) i ew.  słupki migdałów
  • opcjonalnie: kwiaty cukrowe, kości
ranny szczur

ranny szczur

SPÓD:

Roztopić masło, orzechy zmielić, herbatniki rozwałkować na drobne okruszki. Wszystkie składniki połączyć.
Tortownicę o średnicy 20  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć składniki spodu, wyrównać.

MASA SEROWA:
Twaróg, kremówka i żółtko powinny być w pokojowej temperaturze.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do pozostałych składników i zmiksować krótko.
Wyłożyć na spód z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut.
Odstawić do ostudzenia i zabrać się za szczura :) .

 

WIERZCH ZE  SZCZUREM:
Z około 2 łyżek mascarpone i odrobiny czerwonego barwnika uformować długi szczurzy ogon oraz środek pyska.
Z łyżeczki mascaprone i czerwonego barwnika uformować ranę.
Wymieszać resztę mascarpone, cukier puder i kakao.
Dłuższą gruszkę przeciąć wzdłuż na pół. Z drugiej gruszki uciąć czubek, który posłuży za głowę. Naciąć ją tak, by utworzyła otwarty pyszczek. Do środka włożyć trochę różowej masy. Z kości z 1-strony odciąć końcówki, tak by utworzyć zęby. Umocować. Głowę i korpus pokryć masą z mascarpone i kakao.
Na głowie umieścić oczy, robiąc źrenice z masy kakaowej. Umocować nos, wąsy z makaronu ryżowego. Z resztek gruszki wyciąć uszy, umocować w głowie.
Ostudzony sernik posmarować wokół boków mascarpone z kakao. Wierzch posypać drobno pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z rozpuszczonym masłem.
Przełożyć korpus szczura i głowę. Ułożyć ogon. Z brązowej masy zrobić i doczepić łapy. Z boku wyciąć niewielką dziurę i włożyć ranę.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: