Start » Pierogi, kluski

Serniki góralskie

4 lutego 2016 0 Komentarzy

W smaku przypominają leniwe pierogi, ale z wysuwającą się na główny plan bryndzą. I choć nie są zbyt fotogeniczne, są bardzo smaczne, a łatwe w przygotowaniu.
Podawać polane roztopionym masłem lub ulubionym sosem.

 

serniki góralskie

serniki góralskie

 

  • 250 g bryndzy
  • 250 g ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól

 

Ziemniaki ugotować, obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z bryndzą, żółtkami, mąką, solą.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Zagotować wodę w dużym garnku, nakładać łyżką porcje ciasta i gotować około 1 minuty pod wypłynięciu na wierzch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: