Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Serowe jaszczurki

3 listopada 2014 0 Komentarzy

Cieszące się największym powodzeniem na imprezie halloweenowej :) .
Ciasto szybko mięknie, najlepiej wyciągać je z lodówki porcjami i na bieżąco wykrawać ciastka.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”.

jaszczurki serowe

jaszczurki serowe

 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 90 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 100 g sera stilton (dałam rokpol)
  • sól
  • ew. 2 łyżki zimnej wody *

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1h.
Rozwałkować, wykrawać ciastka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do  180 stopni C przez około 10-15 minut, na złoty kolor.

* Wody nie dodawałam, ciasto miało odpowiednią konsystencję  bez jej dodatku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: