Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Serowe pałeczki po megrelsku

18 stycznia 2014 0 Komentarzy

Drożdżowe kruche świderki z rejonów północno-zachodniej Gruzji.  Świetne jako przekąska , wtedy dobrym akcentem będzie do nich dip lub jako dodatek do zupy.
Przepis z książki:  „Tradycyjna kuchnia gruzińska” -Jelena Kiładze.

Serowe pałeczki po megrelsku

Serowe pałeczki po megrelsku

CIASTO:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 250 ml mleka *
  • 25 g przetopionego masła (dałam zwykłe, rozpuszczone)
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki startego sera (użyłam parmezanu)
  • 3-4 gałązki kopru
  • 3-4 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

DO POSMAROWANIA:

  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki mleka

 

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać miód, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodać ser, przetopione masło, drobno posiekaną zieleninę, sól, mąkę, zagnieść ciasto.

* Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dodałam więcej mleka, bo ciasto było za suche. Odstawić pod przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia. W tym czasie 2 razy zagnieść ciasto, przerywając proces rośnięcia. (Pominęłam te etapy, gdyż ciasto leżakowało w lodówce przez noc. Tylko tuż przed rozwałkowaniem zagniotłam ciasto).
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm, pokroić na paski o długości 10 cm i szerokości 2 cm. Skręcić jak świderki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 minut.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: