Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Serowe sablés

18 lutego 2012 2 Komentarze

Sycące, mocno kruche ciastka.
Połowę ciastek robiłam z serem żółtym i czosnkiem,  drugą część z gorgonzolą.
Natomiast wariacja z gorgonzolą nie każdemu przypadnie do gustu,  bo taki wypiek ma lekko gorzkawy posmak.

kruche ciastka z gorgonzola

kruche ciastka z gorgonzola

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g startego żółtego sera
  • 75 g gorgonzoli
  • 150 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 żółtko
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku

 

 

Połowę mąki wymieszać ze żółtym serem. Dodać połowę masła, rozetrzeć. Wrzucić  żółtk0 i czosnek, wyrobić ciasto. Owinąć w folię  i schładzać przez 30 minut w lodówce.

Podobnie postąpić z resztą składników, dodając zamiast sera pokruszoną gorgonzolę.

Na oprószonej mąką stolnicy dość cienko rozwałkować ciasto. Wykrawać ciastka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez mniej więcej 20 minut, aż nabiorą złocistej barwy.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Martyna pisze:

    Jak podzielic zoltko na pol?

  • Mirencja (author) pisze:

    Można dać całe:).Zmienię w opisie.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: