Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Shortbread z dżemem

1 marca 2016 0 Komentarzy

Shortbread to ciastka rodem ze Szkocji, wypiekane niegdyś na święta Bożego Narodzenia. Nazwa pochodzi od kruchości ciastek. Często zamiast tradycyjnej  mąki pszennej, pieczone z mąką ryżową lub semoliną.
Same ciastka nie zawierają zbyt wiele cukru, więc wybierając do nich dżem warto zwrócić na to uwagę.
Użyłam dżemu truskawkowego z wodą różaną wg tego przepisu.

shortbread z dżemem

shortbread z dżemem

  •  1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 125 g masła w pokojowej temperaturze
  • 1/4 szklanki dżemu malinowego/ truskawkowego
  • wiórki kokosowe/ słupki migdałów

 

Przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Dodać masło, zmiksować, aż będzie przypominać bułkę tartą. Przenieść na podsypany mąką blat, wyrabiać, aż będzie gładkie. Podzielić na pół. Z każdej części uformować 20 cm wałek. Rozwałkować na prostokąt o szerokości 5 cm. Przenieść na blachę, układając ciasto zachowując między nimi odległość. Przez środek każdego prostokąta wygnieść grzbietem łyżeczki rowek o szerokości 1,5-2 cm.
Piec w piekarnik nagrzanym do 160 stopni C przez około 20 minut, do zarumienienia.
Po całkowitym ostudzeniu napełnić rowki dżemem, posypać wiórkami kokosa lub słupkami migdałów. Pokroić na 2 cm kawałki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: