Start » Wypieki wytrawne

Ślimaczki z mozzarellą i pesto

16 czerwca 2014 0 Komentarzy

Proste w wykonaniu, niewymagające czekania, aż ciasto urośnie ślimaczki z ciasta drożdżowego.
Chrupiące, z wyrazistym nadzieniem, idealnie się sprawdzą na imprezie czy na pikniku.

Przepis inspirowany miesięcznikiem „Kuchnia”.

slimaczki z mozzarella i pom. suszonymi

slimaczki z mozzarella i pom. suszonymi

CIASTO:

  • 375 g mąki
  • 175 ml wody
  • 12 g drożdży
  • 25 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:

  • 100 g startej mozzarelli
  • 90 g pesto
  • słoik pomidorów suszonych w zalewie, drobno pokrojonych

CIASTO:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i łyżką mleka, odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, sól, olej, zagnieść ciasto.
Rozwałkować je na duży prostokąt.
Rozsmarować pesto, posypać mozzarellą oraz pomidorami.
Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zlepiając brzegi.
Pokroić na około 1 cm plastry.
Wyłożyć na blachę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: