Start » Ciasta z makiem, makowce

Śliwkowa tarta z masą makową

9 listopada 2011 0 Komentarzy

Wahałam się, czy umieszczać ten przepis na stronie. Podczas pieczenia musiałam wylewać sok z blachy, gdyż śliwki (mrożone) puszczały dużo soku. Wpłynęło – to co wypłynęło :) – na wydłużenie czasu pieczenia.
Teraz postąpiłabym w ten sposób, że śliwek nie słodziłabym przed pieczeniem, ale po. Ciasto podpiekłabym chwilę z makiem, a później podsypała  trochę bułką tartą i dopiero na to wyłożyła owoce.

Czas ciasta jednak zadecydował o jego publikacji. Choć śliwki wyglądają tu na mocno zmaltretowane tarta jest smakowo wyśmienita i nie za słodka.

sliwkowa tarta z makowym nadzieniem

sliwkowa tarta z makowym nadzieniem

CIASTO:

  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

MASA:

  • 125 g zmielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • jajko
  • 1 kg śliwek
  • 5 łyżek cukru do posypania owoców

CIASTO:

Masło posiekać, zagnieść wszytskie składniki w kulę. Przełożyć na 1 h do lodówki.

MASA:

Mleko, masło, mak, cukier i cynamon zagotować i gotować chwilę,  mieszając. Po ostudzeniu wymieszać z jajkiem.
Formę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
Na cieście rozsmarować masę makową. Wyłożyć śliwki, posypać cukrem.

Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: