Start » Ryż

Smażony ryż z warzywami

10 czerwca 2013 0 Komentarzy

Chińskie danie, w którym zwykły biały ryż zastąpiłam brązowym.

ryz szklany z warzywami

ryz szklany z warzywami

  •  150 g ryżu brązowego
  • olej
  • 2 dymki, pokrojone
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
  • 150 g różyczek brokuła
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 30 g imbiru
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól

 

Ugotować ryż, przełożyć do lekko natłuszczonej olejem żaroodpornej formy. Warstwa ryżu powinna mieć 1/2 cm. Suszyć w piekarniku przez 1 h w temperaturze 200 stopni C.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, podsmażyć 2 minuty czosnek, obrany i drobno starty imbir oraz warzywa.
Wymieszać wywar z sosem sojowym, wlać do warzyw. Dusić 5 minut.
Wytrzeć patelnię, rozgrzać w niej olej. Zapieczony ryż połamać na kawałki i smażyć porcjami.
Wyłożyć na talerz , na wierzchu położyć warzywa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: