Start » Chleby, bułki na zakwasie

Solanki

27 października 2012 0 Komentarzy

Bułki w kształcie rogalików, tyle że prostych, na zakwasie pszennym z dodatkiem drożdży.

Przepis stąd.

 

solanki

solanki

 

  • 100 g  zakwasu pszennego
  • 900 g mąki pszennej typ 00
  • 100g  mąki żytniej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 15 g soli
  • 2 duże żółtka
  • 300 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody

 
DODATKOWO:

  • białko
  • sól gruboziarnista
  • kminek (pominęłam)

Wszystkie składniki ciasta wymieszać,  zagnieść gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/4 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm.   Każdy placek podzielić na 8 części. Zwinąć jak rogaliki, zostawiając proste końce. Ułożyć  na  blasze wysmarowanej tłuszczem  i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1 h). Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać solą  i kminkiem. Piec w temperaturze 250 stopni C około 20 minut.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: