Start » Sosy

Sos chrzanowy

3 lutego 2016 0 Komentarzy

Wyrazisty sos głównie do potraw na ciepło. U mnie podany do kotletów ziemniaczano-orzechowych.

sos chrzanowy

sos chrzanowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej razowej lub zwykłej pszennej
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Gdy zasmażka się spieni, wlać śmietanę. Podgrzewać sos, mieszając, aż zgęstnieje. Wymieszać z chrzanem, cukrem, sokiem z cytryny i doprawić.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: