Start » Ciasta drożdżowe

Strucla z dżemem

3 czerwca 2013 0 Komentarzy

Przepyszna strucla na cieście drożdżowym bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakuje z kwaskowatym dżemem i kolorystycznie kontrastującym. Dzięki wilgotnemu nadzieniu, nie wysycha szybko, tak  jak większość ciast drożdżowych.

Przepis na 2 strucle.

strucla drozdzowa

CIASTO:

  • 250 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 30 dag dżemu np. z czarnej porzeczki

 

KRUSZONKA:

  • 8 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 5 dag cukru

 

CIASTO:

Z mleka, łyżki mąki, łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto (przygotowywałam w automacie do chleba). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
Ciasto podzielić na 2 kawałki. Każdy rozwałkować na długi prostokąt. Posmarować dżemem, zwinąć w rulon, zlepiając tak, by dżem podczas pieczenia nie wyciekał.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut, posypując wcześniej kruszonką.

KRUSZONKA:

Masło posiekać, wymieszać z mąką i cukrem.

 

Wyrośnięte strucle przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: