Start » Ciasta z makiem, makowce

Strucla z makiem

2 stycznia 2016 0 Komentarzy

Makowiec idealny – cieniutkie ciasto z maksymalną ilością pysznej masy makowej. Jeśli robić makowiec, nie warto używać gotowych bardzo byle jakich w smaku mas makowych. Czas poświęcony na jej przygotowanie zdecydowanie zostanie nam wynagrodzony.
Przepis na masę makową pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”.

 

strucla z makiem

strucla z makiem

 

CIASTO:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g stopionego masła
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży

 

MASA MAKOWA:

  • 350 g maku
  • 625 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki rumu (pominęłam)
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej

 

CIASTO:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 50 g mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Dodać jajko, stopione masło, resztę mąki. Wyrobić ciasto.
Można przygotować w maszynie do chleba.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki.
Odstawić ciasto aż dwukrotnie zwiększy objętość.
Rozwałkować na 2 dość cienkie prostokąty.

 

MASA MAKOWA:

Mak zalać wodą, wymieszać. Zebrać zanieczyszczenia, odlać wodę. Wrzącym mlekiem zalać mak, gotować na małym ogniu 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił. Gdy mak napęcznieje, odcedzić go i zmielić 2-3 krotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem.
Rodzynki wypłukać, zalać rumem lub wrzącą wodą. Odstawić do namoczenia.
Żółtka utrzeć z połową cukru pudru.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać resztę cukru.
Masło roztopić z miodem. Po lekkim ostudzeniu wlać do maku. Utrzeć, dodając utarte żółtka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki z rumem. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

Na rozwałkowane na 2 prostokąty ciasto wyłożyć po połowie nadzienia. Zwijać wzdłuż dłuższego bok, sklejając brzegi ciasta.
Strucle wyłożyć na blachę wsmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 35-40 minut.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: