Start » Wypieki wytrawne

Sucharki wieloziarniste

26 czerwca 2016 0 Komentarzy

Nasion konopi jeszcze nie używałam, choć z pewnością następny raz jak będę piekła te sucharki, to już z ich dodatkiem. Aby były należycie chrupiące, ważne jest, by ciasto cienko rozprowadzić na blasze. Sam amarantus, za którym nie przepadam nie jest tu wyczuwalny. Super przegryzka, albo zamiennik pieczywa.
Przepis z książki ” Zielono & zdrowo” Davida Frenkiel i Luise Vindahal, nieznacznie zmodyfikowany.

 

Sucharki wieloziarniste

Sucharki wieloziarniste

  • 60 g ziaren słonecznika
  • 40 g sezamu
  • 40 g mielonego siemienia lnianego
  • 60 g nasion konopi*
  • 100 g mąki z amarantusa / migdałowej
  • 1,5  łyżeczki soli **
  • 60 ml oliwy

 

* można zastąpić je większą ilością ziaren słonecznika

** dla mnie wystarczyła 1 łyżeczka

 

 

Wszystkie składniki wymieszać. Dwie blachy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Cienko rozsmarować ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec przez 1 h.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: