Start » Zapiekanki

Suflet z cukinii

5 grudnia 2010 0 Komentarzy

Dość delikatny w smaku, o lekkiej konsystencji, ale sycący suflet. Po upieczeniu nieznacznie  opada.

Dodałam do niego trochę gałki muszkatołowej.

Przepis Sarah Brown z książki  “Kuchnia wegetariańska”.

suflet z cukinii

300 ml mleka

cebula

liść laurowy

350 g pokrojonej w plastry cukinii

25 g mąki pszennej razowej

3-4 jajka

50-75 g startego sera żółtego, najlepiej cheddara

sól

pieprz

Mleko z cebulą i liściem laurowym podgrzewać prawie o wrzenia, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, odstawić na 20 minut. Odcedzić.

Cukinię gotować na parze 4-5 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.

Stopić masło, dodać mąkę, mieszając smażyć na małym ogniu 2 minuty. Wlać mleko. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty.

Zdjąć z ognia. Ubijając dodawać po żółtku. Włożyć cukinię, wymieszać. Dodać ser, doprawić do smaku.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodając po łyżce, delikatnie wymieszać z sosem.

Przełożyć do 1,5 litrowej, wysmarowanej tłuszczem formy, piec 25 minut do ścięcia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: