Start » Surówki

Surówka z czerwonej kapusty na słodko

21 maja 2012 0 Komentarzy

Wegańska surówka z owocami suszonymi i orzechami. Całość jest naprawdę słodka, więc wino można zastąpić wytrawnym a miód pominąć.

Przepis z czasopisma „Zwierciadło”.

surowka z kapusty na slodko

surowka z kapusty na slodko

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • owoc granatu
  • 20 g rodzynek
  • 20 g suszonych moreli
  • 20 g suszonych fig
  • 30 g orzechów włoskich
  • sól

SOS:

  • 2 łyżki czerwonego słodkiego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu (płynnego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

 

Kapustę poszatkować, przelać wrzątkiem, zostawiając na chwilę kapustę w gorącej wodzie. Odcedzić, posypać solą, odstawić na 10 minut.
Rodzynki, morele i figi sparzyć wrzątkiem. Odcedzić, pokroić w paski. Orzechy posiekać.
Granata wyłuskać.

SOS:
Wymieszać wino z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Kapustę połączyć z orzechami i owocami. Polać sosem.
Schłodzić w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: