Start » Ciastka, ciasteczka wytrawne

Świderki z serem, czosnkiem i pesto

18 marca 2011 0 Komentarzy

Wyśmienite i szybkie w przygotowaniu świderki z ciasta  francuskiego. W mojej wersji wykonane z serem, pesto oraz czosnkiem. Stanowią świetną i efektowną przekąskę o wyrazistym smaku :) .  Z podanej porcji wychodzi około 14 sztuk.

świderki z ciasta francuskiego z serem

świderki z ciasta francuskiego z serem

  • 275 g ciasta  francuskiego
  • 100 g startego sera cheddar  / gruyere
  • śmietana
  • pesto
  • papryka mielona
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku

Ciasto francuskie złożyć równo  na pół, tak, by stykało się krótszymi bokami. Posmarować śmietaną, wysypać 2/3 startego sera oraz zmiażdżonym czosnkiem. Posypać mieloną papryką. Ciasto zlepić. Posypać resztą sera. Pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Każdy pasek złapać za końce i skręcać w przeciwnych kierunkach tak, by powstał świderek. Miejscami posmarować pesto. Układać na papierze do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: