Start » Sosy słodkie

Syrop lawendowy

25 sierpnia 2012 0 Komentarzy

Jakiś czas temu trafiłam na bardzo oryginalny blog kulinarny, poświęcony kwiatom jadalnym.
Autorka wykorzystuje w swoich nowatorskich przepisach dość nietypowe jak na nasze standardy produkty, które dla większości z nas służą jedynie dekoracji mieszkania czy ogrodów.
Zachęcam do odwiedzenia jej strony.

Na początek przygotowałam syrop z lawendy.

 

 

syrop lawendowy

syrop lawendowy

 

 

  • łyżki suszonej lawendy
  • szklanka gorącej wody
  • szklanka cukru
  • pół laski wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Lawendę i wanilię zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Odcedzić. Dodać cukier, ewentualnie lekko podgrzać, żeby się rozpuścił. Dodać sok z cytryny.
Można zapasteryzować na wypadek dłuższego przechowywania.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: