Start » Ciasta drożdżowe

Szarlotka

31 marca 2011 0 Komentarzy

Zainteresował mnie przepis na tą szarlotkę, gdyż pierwszy raz spotykam się z połączeniem w cieście drożdży z proszkiem do pieczenia. Ciasta nie odstawia się do wyrośnięcia. Niestety, nie powaliło mnie na kolana. Ciasto bardzo przeciętne. Dałam mniej jabłek ( o 2 sztuki).

Piekłam w formie o wymiarach 20 cm x 20 cm.

Przepis na podstawie  książki Ewy Aszkiewicz “Domowe wypieki”.

szarlotka

szarlotka

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25,5 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 6 jabłek

NADZIENIE:

  • 6 lekko kwaśnych jabłek
  • sok z cytryny
  • czubata łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu

NADZIENIE:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, odstawić.

CIASTO:

Do przesianej mąki dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, posiekane masło. Wymieszać, dodać oliwę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. 3/5 ciasta wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, podnosząc boki na 3-4 cm. Wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem, wyrównać powierzchnię, rozłożyć pozostałe rozwałkowane ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: