Start » Pierogi, kluski

Szekecyli

29 maja 2013 0 Komentarzy

Bazą dla tego przepisu była: ” Tradycyjna kuchnia gruzińska” – Jelena Kiładze. Dokonałam jednak kilka zmian.
Botwinę zastąpiłam szpinakiem mrożonym, dodałam także fetę oraz wyraziste przyprawy.
Połowa pierożków była z nadzieniem ziemniaczanym, połowa ze szpinakowym.

 

pierogi gruzinskie

pierogi gruzinskie

CIASTO:

  • 200 ml śmietany
  • 200 g przetopionego masła (dałam zwykłe)
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • łyżka oliwy
  • 500 g małosolnego młodego sera
  • 1250 g fety
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Schłodzone masło posiekać z mąką na kruszonkę, dodać śmietanę, posolić, zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić przez 1 h w lodówce.
NADZIENIE ZIEMNIACZANE:

Ziemniaki ugotować, rozgnieść widelcem z połową sera, kminkiem, solą i pieprzem.

NADZIENIE SZPINAKOWE:
Szpinak poddusić na oliwie, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do przestudzonej masy dodać pokruszony ser feta i wymieszać.

Ciasto dość cienko rozwałkować, pokroić na długie pasy. Nakładać łyżeczką farsz i sklejać tworząc kwadraty.

Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 250 – 280 stopni C przez 25-30 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: