Start » Wypieki wytrawne

Szparagi na kruchym cieście

2 maja 2016 0 Komentarzy

Pyszna tarta z nadzieniem twarogowym i szparagami. Najlepsza zaraz po upieczeniu, ale dobra i na zimno.

 

kruche ciasto ze szparagami

kruche ciasto ze szparagami

 

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego mleka

NADZIENIE:

  • pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 60 g startego sera
  • cebula, drobno posiekana
  • sól
  • pieprz

 

 

CIASTO:

Do mąki wrzucić masło, posiekać je na kawałki, dodać sól,  wbić jajko. Wymieszać składniki, zagniatając ciasto. Dodać mleko, zagnieć kulę.  Schłodzić w lodówce przez 1 h.
Rozwałkować, wyłożyć do formy.

 

NADZIENIE:

Szparagi ugotować na parze.
Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami  i połową starego sera.

 

Ciasto  podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Wyłożyć nadzienie serowe. Szparagi przyciąć do długości foremki. Ułożyć je na masie serowej, posypać resztą sera. Piec kolejne 15 minut.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: