Szparagi na kruchym cieście
Pyszna tarta z nadzieniem twarogowym i szparagami. Najlepsza zaraz po upieczeniu, ale dobra i na zimno.
CIASTO:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnego mleka
NADZIENIE:
- pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 60 g startego sera
- cebula, drobno posiekana
- sól
- pieprz
CIASTO:
Do mąki wrzucić masło, posiekać je na kawałki, dodać sól, wbić jajko. Wymieszać składniki, zagniatając ciasto. Dodać mleko, zagnieć kulę. Schłodzić w lodówce przez 1 h.
Rozwałkować, wyłożyć do formy.
NADZIENIE:
Szparagi ugotować na parze.
Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami i połową starego sera.
Ciasto podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Wyłożyć nadzienie serowe. Szparagi przyciąć do długości foremki. Ułożyć je na masie serowej, posypać resztą sera. Piec kolejne 15 minut.

Dodaj komentarz!