Start » Pierogi, kluski

Szpinakowe gnocchi

22 czerwca 2017 0 Komentarzy

Lekkie, ale dość sycące włoskie kluseczki z dodatkiem serka ricotta i szpinaku.

szpinakowe gnocchi

szpinakowe gnocchi

 

  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła + do polania
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • ew. mąka

 

Szpinak dusić na maśle, aż się rozmrozi. Zdjąć z ognia, odsączyć z wody. Dodać czosnek, przyprawy, ricottę, jajko i połowę parmezanu. Zagnieść luźne ciasto. Jeśli jest za luźne, dodać odrobinę mąki. Formować niewielkie kluski. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane roztopionym masłem lub ulubionym sosem i posypać pozostałym parmezanem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: