Szybki chleb na surowych ziemniakach
Bardzo przemówił do mnie ten przepis, gdyż chleb wykonuje się wg niego naprawdę szybko i bezproblemowo. Musiałam tylko pokonać psychiczny opór przed dodaniem ziemniaka razem ze skórką . W sam raz dla osób zapracowanych i nie posiadających jeszcze ( tak ja ja) maszyny do chleba.
Piekłam na mące razowej żytniej.
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 125 g mąki pszennej razowej lub żytniej zwykłej lub razowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 250 ml ciepłej wody
- 175 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce na papkę, jak na placki)
- 2 łyżki octu balsamicznego / słodowego
- 20 g drożdży suchych / 40 g drożdży świeżych
Połączyć obie mąki, suche drożdże i sól. W przypadku drożdży świeżych rozpuścić je w ciepłej wodzie. Dodać masło, wyrobić .
W drugim naczyniu wymieszać ciepłą wodę, starte ziemniaki, ocet. Dodać do suchych składników i wyrobić ciasto . Odłożyć przykryte na 10 minut.
Lekko naoliwić dłonie i stolnicę, ponownie wyrobić i zagnieść ciasto. Odłożyć przykryte na 10 minut. Ponownie wyrobić i ponownie odłożyć pod przykryciem na 10 minut. Uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości o połowę (około 20 – 30 minut). Chleb naciąć ostrym nożem.
Piec w piekarniku z parą wodną (na dolną półkę w piekarniku ustawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą) nagrzanym do temperatury 220 stopni C około 40 – 50 minut.

Dodaj komentarz!