Start » Chleby, bułki na drożdżach

Szybki chleb półrazowy

24 listopada 2012 0 Komentarzy

Po długiej przerwie w jedzeniu chlebów drożdżowych upiekłam ten oto bochen.
Chleb wyszedł bardzo puszysty, z chrupiącą, cienką skórką i stanowił smaczną odmianę od zwartych, ciężkich chlebów na zakwasie. Zamiast mąki chlebowej użyłam wysokobiałkowej mąki manitoba, którą udało mi się przywieźć z Włoch.
Chleb piekłam w garnku rzymskim. Wstawiłam naczynie do zimnego piekarnika i po nagrzaniu go do temperatury 200 stopni C piekłam zalecany czas. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia zdjęłam przykrywkę z garnka.
Garnek rzymski należy przed pieczeniem namoczyć około 15 minut w wodzie, później wytrzeć.

Przepis stąd

szybki polrazowy

szybki polrazowy

 

 

 

  • 250 g mąki pszennej razowej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g drożdży świeżych / 10 g suszonych
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml letniej wody

Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę . Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 h).

Ponownie  krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami. Przykryć , pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość (około 1h).

Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 30 – 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: