Start » Strączkowe

Tajskie pulpety z cieciorki

23 listopada 2016 0 Komentarzy

Wegańskie, pyszne, sycące pieczone kulki z cieciorki i komosy ryżowej. Dodatek orzeszków ziemnych nadaje im bardzo wyrazistego smaku.

Przepis z książki „Minimalist Baker” Dana Shultz , z moimi zmianami.

tajskie pulpety z cieciorki

tajskie pulpety z cieciorki

  • 425 g ugotowanej cieciorki (ew. z puszki)
  • 90 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego /tamari
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 130 g posiekanych orzechów ziemnych
  • sól

 

Cieciorkę i komosę dokładnie odcedzić. Cebulę pokroić i wraz z cieciorką i komosą zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Delikatnie przewrócić kulki i piec kolejne 15 minut.
Podawać z sosem np. satay (z orzeszków ziemnych) czy sosem do sajgonek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: