Start » Warzywa

Tarta bardzo cebulowa

18 grudnia 2011 0 Komentarzy

Znakomita tarta, choć przygotowana z tak niewyszukanych składników. W dodatku szybka do przygotowania.

Przepis z miesięcznika „Kuchnia”, lekko zmodyfikowany. Zamiast spodu z ciasta francuskiego użyłam krakersów z masłem.

Piekłam w formie do tart o średnicy  24 cm.

tarta bardzo cebulowa

tarta bardzo cebulowa

SPÓD:

  • 130 g krakersów
  • 70 g masła

NADZIENIE:

  • por
  • cebula czerwona
  • cebula cukrowa
  • duża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 10 dag bryndzy
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

SPÓD:

Krakersy rozkruszyć, np. rozwałkować, wymieszać z rozpuszczonym masłem.  Masą wyłożyć formę, ugnieść. Odstawić na 30 minut do lodówki.

NADZIENIE:

Na rozgrzanej oliwie dusić pokrojone w cienkie paski cebule, por. Gdy cebula się zeszkli, dodać  zmiażdżony czosnek. Dusić na małym ogniu na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto posmarować bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem.  Wyłożyć cebulę.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15-20 minut.
W przypadku spodu krakersowego wystarczy temperatura 180 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: