Start » Ciasta kruche

Tarta migdałowo-figowa

18 września 2016 0 Komentarzy

Wspaniałe kruche ciasto pół na pół z mąką razową z migdałową masą przypominającą w smaku marcepan. Całość wieńczą plastry fig.
Jeśli użyjemy wyłącznie zwykłej mąki pszennej, wystarczą 2 łyżki śmietany.

tarta migdałowo-figowa

tarta migdałowo-figowa

 

CIASTO:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki pszennej razowej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek zimnej śmietany

 

NADZIENIE:

  • 1 jajko
  • 125 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru
  • 100 g mascarpone
  • 50 g kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 7 świeżych fig

 

CIASTO:

Masło posiekać. Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć nim formę dopieczenia o średnicy 25 cm i schłodzić przez 1h w lodówce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

 

NADZIENIE:

Rozbełtać jajko, dodać kremówkę, mascarpone, ekstrakt waniliowy, cukier i migdały. Wymieszać.
Wyłożyć na podpieczony spód. Figi przekroić na pół i każdą połówkę jeszcze na pół. Rozłożyć na masie.
Piec jeszcze około 25 minut. Kroić po całkowitym ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: