Start » Warzywa

Tarta pomidorowa na koniec lata

11 listopada 2011 0 Komentarzy

Po wykonaniu  Placka ze szpinakiem z ciasta filo zostało mi sporo płatów tego cista.  Sięgnęłam zatem po przepis na tę tartę.  Choć lato dawno się skończyło, spokojnie można ją wykonać o dowolnej porze roku.

Tarta jest bardzo delikatna, pomidory dzięki dodatkowi kremówki nie są za kwaśne.

Masło zastąpiłam oliwą. Kremówki dałam 330 ml. Zostało mi trochę pomidorów, a piekłam w formie o średnicy  28 cm. Użyłam suszonych ziół prowansalskich.

Przepis z miesięcznika ” Kuchnia”, gdzie  rekomendował ją Jamie Olivier.

Bardzo polecam.

tarta pomidorowa na koniec lata

tarta pomidorowa na koniec lata

  • 700 g mieszanych dojrzałych pomidorów pokrojonych w plastry
  • 2 jajka
  • 400 ml kremówki
  • 200 g startego sera cheddar
  • 50 g stopionego masła
  • 200 g ciasta filo
  • mały pęczek majeranku / oregano
  • sól
  • pieprz

Plasterki pomidorów oprószyć solą i pieprzem, odstawić na sicie do odsączenia.
Roztrzepać jajka, dodać kremówkę, ser oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować odrobiną masła, wyłożyć arkusz ciasta filo, posmarować niewielką ilością masła. Potarzać czynność do wyczerpania ciasta.  Płaty ciasta powinny na siebie lekko zachodzić.

Na ciasto wylać masę jajeczno-śmietanową, rozłożyć plastry pomidorów. Ponownie przyprawić. Listki ziół oderwać z gałązki i wymieszać z odrobiną oliwy. Posypać tartę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: