Start » Ciasta kruche

Tarta śliwkowa

5 września 2016 0 Komentarzy

Delikatna masa z maślanki na kruchym spodzie z dodatkiem śliwek, które można zastąpić innymi owocami. Najlepiej w kontrastowym, ciemnym kolorze.

tarta śliwkowa

tarta śliwkowa

 

 

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko

MASA:

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka starta z pomarańczy
  • 4 łyżki mąki
  • 50 g stopionego masła
  • 500-600 g śliwek

 

CIASTO:

Wymieszać mąkę z cukrem, dodać masło posiekane na kawałki. Szybko wyrobić ciasto. Wylepić nim formę do pieczenia tart o średnicy 25 cm i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
Podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

MASA:

MASA:
Zmiksować maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką pomarańczową, masłem i mąką.
Na podpieczony spód wyłożyć wypestkowane śliwki, zalać masą. Piec jeszcze około 30 minut.
Kroić po ostudzeniu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: