Start » Ciasta - placki

Tarta z bananami i mango

26 grudnia 2010 0 Komentarzy

Smaczna, tarta z lekkim kremem kokosowym i świeżymi owocami. Krem jest dość rzadki, więc ciasto należy trzymać w lodówce.
Mleko sojowe można oczywiście zastąpić zwykłym, krowim.
Ciasto na tartę przygotowałam z  innego przepisu.
Przepis z książki “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.

tarta z bananami i mngo

  • gotowy spód z ciasta do tarty o średnicy 20cm
  • 2 małe dojrzałe banany
  • mango obrane pokrojone w plastry
  • 3 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 50g brązowego cukru demerara
  • 300 ml mleka sojowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • wiórki kokosowe do posypania

SPÓD DO TARTY:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany
  • szczypta soli

Z mąki, masła 5 dag cukru, żółtka, śmietany i soli zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 1h. Rozwałkować, wyłożyć nim formę.
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

WIERZCH:

Obrane banany pokroić w plastry i wraz z połową plastrów mango ułożyć na upieczonym cieście.

Mąkę kukurydzianą z cukrem wsypać do garnka, wymieszać. Powoli wlewać mleko sojowe i kokosowe, mieszać do połączenia się składników. Gotować na

małym ogniu ubijając, aż całość zgęstnieje. Dodać aromat waniliowy, wymieszać, wylać na owoce. Na wierzchu ułożyć resztę plastrów mango, posypać wiórkami kokosowymi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: