Start » Warzywa

Tarta z brokułami

6 kwietnia 2010 3 Komentarze

Tarta dobra też na zimno :) . Z braku sera żółtego, użyłam  sera wędzonego, co nadało tarcie mocno wędzony posmak.

tarta z brokulami

20 dag mąki

10 dag masła

sól

500 g brokułów

4 małe pomidory

3 jajka

2 żółtka

1.5 szklanki mleka

1 szklanka śmietany

gałka muszkatołowa

pieprz

3 ząbki czosnku

5 dag żółtego sera

Formę do tarty o średnicy 32 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę posiekać z masłem i solą, dodać 5-6 łyżek zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową i wstawić na 1-2 h do lodówki.

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Podzielić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na cząstki.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Piec 5 minut w temperaturze 200 stopni C.

Mleko, śmietanę, żółtka i jajka roztrzepać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posiekanym czosnkiem i startym serem.

Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły i pomidory, zalać masą jajeczną. Piec w temperaturze 180-190 stopni C, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni (około 15 – 20 minut).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Komentarze »

  • Agnieszka pisze:

    Czy w tym przepisie na pewno jest wszystko w porządku? Robiłam wszystko tak, jak podano, a chociaż trzymałam w piekarniku dłużej niż czterdzieści minut i sam wierzch zaczął się przypalać to masa jajeczna ścięta była tylko fragmentarycznie.

  • Mirencja (author) pisze:

    U mnie wszystko wyszło, chociaż piekłam w piekarniku gazowym.

  • Aga pisze:

    Upiekłam dziś tę tartę, ale tak jak poprzedniczka, mam zastrzeżenia do przepisu… Po pierwsze przepis podany jest na blaszke o srednicy 32cm, moja ma 28 cm a i tak ledwo co wystarczyło ciasta na spód po rozwałkowaniu. Druga sprawa to ta masa jajeczna… też robiłam wg przepisu i nie chciała mi się ładnie ściąć i pozostały miejsca bardziej i mniej dopieczone…gdzieniegdzie wręcz półpłynne. Z pewnością trzeba zmodyfikować ten przepis, bo coś tu nie gra.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: