Start » Warzywa

Tarta z cząbrem i papryką

13 stycznia 2012 0 Komentarzy

Świetna tarta z warzywami. Zrezygnowałam z kremówki i jajek, dałam tylko sam ser.
Samo ciasto warto podpiec z 10 minut, aby tarta nie rozmiękła.

Zapomniano w książce napisać ile cząbru użyć, dodałam łyżkę.

Przepis z książki: ” Kuchnia wegetariańska” -  Carla Bardi, Ting Morris, Marco Lanza.

tarta z czabrem i papryka

tarta z czabrem i papryka

 

 

  • 20 dag ciasta francuskiego
  • 4 pory – białe części, pokrojone na cienkie plastreki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone
  • 3 małe chili, drobno posiekane
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • łyżka suszonego cząbru
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki

 

W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C podpiec przez 15-20 minut ciasto ponakłuwane widelcem  (forma o średnicy 23 cm, u mnie forma prostokątna).

Na maśle z dodatkiem wody dusić pory i paprykę, przez 20 minut. Przyprawić solą i cząbrem.
Jajka, śmietanę  i parmezan oraz paprykę w proszku zmiksować, dodać do warzyw, wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut.

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: