Start » Wypieki wytrawne

Tarta z fasolką szparagową i kaparami

6 września 2016 0 Komentarzy

Z tartami, jak z naleśnikami. Chyba nie znam osoby, która by ich nie lubiła. W dodatku, podobnie jak naleśniki można je przyrządzać na wiele sposobów. Ta wersja bardzo nam zasmakowała. Jest szybka w wykonaniu, szczególnie gdy ciasto przygotujemy szybciej.
Zamrożone ciasto można przechowywać do 3 miesięcy, a w lodówce do 1 tygodnia.
Bardzo polecam!

 

tarta z fasolką szparagową i kaparami

tarta z fasolką szparagową i kaparami

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej śmietany

 

NADZIENIE:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 30 g kaparów z zalewy
  • 125 g mozzarelli
  • 3 łyżki ajwaru
  • 200 ml śmietany
  • 1 jajko
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć nim formę dopieczenia o średnicy 25 cm i schłodzić przez 1h w lodówce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.

 

NADZIENIE:

Fasolkę ugotować, odcedzić.  Kapary odcedzić z zalewy.  Mozzarellę pokroić na kawałki.
Podpieczony spód posmarować ajwarem. Rozłożyć na nim fasolkę, kapary i mozzarellę.
Śmietanę wymieszać z rozbełtanym jajkiem, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wlać na wierzch tarty. Piec kolejne 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: