Start » Warzywa

Tarta z kalafiorami, brokułami i serem

8 stycznia 2011 0 Komentarzy

Wyśmienita tarta, na kruchym spodzie.

Ciasto po zagnieceniu włożyłam na 30 minut do lodówki. Piekłam normalnie, bez obciążania nasionami grochu (tak jest podane w przepisie)

Do farszu dodałam gałkę muszkatołową oraz kilka podsmażonych pokrojonych w plastry pieczarek.

Przepis z książki “Kuchnia wegetariańska” Jenny Stacey.

tarta z kalafiorem i brokulami

CIASTO:

  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 75 g margaryny wegetariańskiej / masła
  • 3 łyżki wody

FARSZ:

  • 100 g różyczek kalafiora
  • 100 g różyczek brokuła
  • cebula pokrojona na 8 części
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 85 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml mleka
  • 75 g sera cheddar startego
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Do miski z solą przesiać mąkę, dodać przyprawy, utrzeć z margaryną. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć formę do tart o średnicy 18 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15 minut  w temperaturze 190 stopni C.

FARSZ:

Warzywa gotować 10-12 minut do miękkości. Odcedzić.

Rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszając , trzymać na ogniu przez minutę. Zdjąć z ognia, mieszając wlać bulion i mleko. Ponownie postawić na ogniu. Mieszając zagotować. Wsypać 50 g sera, doprawić solą i pieprzem.

Na podpieczone ciasto ułożyć warzywa. Polać sosem, posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika na 10 minut.

Delikatnie oprószyć papryką mieloną i tymiankiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: