Start » Warzywa

Tarta z kalafiorem i grzybami

9 kwietnia 2011 0 Komentarzy

Kalafior leżał w lodówce już kilka dni i rozpaczliwie domagał się, by się za niego zabrać…Towarzyszyła mu napoczęta feta. Padło jak się łatwo domyślicie na tartę :). Na bardzo kruchym spodzie (tym razem masła nie rozpuszczałam, tylko posiekałam z resztą składników) nie można zbyt grubo nakładać nadzienia.  Bardzo smaczne połączenie delikatnego kalafiora z wyrazistymi w smaku serami, które polecam wypróbować.

Piekłam w formie do tart o średnicy 20 cm.

tarta z kalafiorem i grzybami

tarta z kalafiorem i grzybami

NADZIENIE:

  • pół małego kalafiora
  • 20 dag pieczarek
  • 50 g fety
  • 50 g sera pleśniowego typu rokpol
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Kalafior ugotować, podzielić na różyczki. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć kalafior, pieczarki, pomidory, rozłożyć pokrojoną fetę i ser pleśniowy. Posypać ziołami prowansalskimi. Piec jeszcze około 15 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: