Start » Nabiał

Tarta z kozim serem i tofu wędzonym

24 czerwca 2012 0 Komentarzy

Pyszna tarta, którą można też zrobić na kruchym cieście.

Przepis na podstawie tej strony,w wersji zmodyfikowanej  i oczywiście wegetariańskiej.

Zdjęcie – Krzysztof Ziółkowski

tarta z kozim serem i  wedzonym tofu

tarta z kozim serem i wedzonym tofu

 

 

  • 275 g ciasta francuskiego

NADZIENIE:

  • 100 g  tofu wędzonego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 250 g  pokrojonych pomidorów
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 100 g sera koziego
  • oliwa
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól
  •  pieprz

Pokrojone pomidory odsączyć na sicie.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć  cebulę. Wymieszać śmietanę z musztardą. Ser pokroić w plasterki.
Lekko rozwałkować ciasto, wyłożyć formę do tart wyściełaną papierem do pieczenia.
W środku rozsmarować sos śmietanowo-musztardowy. Rozłożyć  warstwy: cebuli, pomidorów i tofu. Na wierzchu ułożyć plastry koziego sera. Oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec  około 25 minut, aż ciasto się lekko zarumieni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: