Start » Nabiał

Tarta z kozim serkiem

26 lutego 2012 0 Komentarzy

Wyrafinowane danie, proste w wykonaniu. Przepyszna tarta, o delikatnej, puszystej, wręcz sufletowatej konsystencji . Po upieczeniu wygląda właściwie jak sernik. Na marginesie, może w przyszłości, upiekę sernik na kozim twarogu…
W smaku lekko wyczuwalny jest specyficzny, dla mnie świetny, smak koziego sera. Całość na kruchym cieście.

Piekłam w formie o wymiarach: 23 cm x 14 cm

Inspiracja: ” Wegetariańskie dania, 101 sprawdzonych przepisów”  Orlando Murrin

tarta z kozim serem

tarta z kozim serem

CIASTO:

  • 17O g mąki
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • sól

NADZIENIE:

  • 200 g twarogowego  sera koziego
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 150 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • 3 białka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Masło posiekać, składniki ciasta wymieszać, zagnieść kulę, schłodzić około 30 minut w lodówce. Rozwałkować, przełożyć do formy.

NADZIENIE:

Na oliwie podsmażyć posiekaną dymkę.
Zmiksować serek kozi, żółtko i śmietanę. Wymieszać z ubitymi na pianę białkami. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną dymkę oraz szczypior.
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: