Start » Wypieki wytrawne

Tarta z kurkami

5 sierpnia 2016 0 Komentarzy

Kruche ciasto z nadzieniem twarogowo-jajecznym z dodatkiem kurek. Smaczne świeżo po upieczeniu, jak i na zimno.

tarta z kurkami

tarta z kurkami

KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki zimnej śmietany / jogurtu

NADZIENIE:

  • 300 g kurek
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • 300 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 250 g twarogu
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

KRUCHE CIASTO:

Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Rozwałkować cienko, przełożyć do formy do tart o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym d0o 200 stopni C przez 15 minut.

NADZIENIE:

Na oliwie podsmażyć 10 minut umyte kurki. Pod koniec dodać czosnek.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajka, śmietanę i posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Na podpieczony spód wylać masę jajeczno-twarógową. Na wierzchu ułożyć kurki. Piec jeszcze około 20 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: